Ιντερνετικοί διάλεκτοι

Posted by

Είναι γνωστό πως στο ‘Ιντερνετ χρησιμοποιούνται συχνά συντομογραφίες και αρκτικόλεξα που αποτελούν μία ιδιαίτερη αργκό του χώρου. Η ισχυρή διείσδυση δε, της social media κουλτούρας μέσα στη συμβατική ζωή, έχει φέρει πολλά από αυτά τα ιδιότυπα «λήμματα», στην επικοινωνία της καθημερινότητας. Αστειευόμαστε στη δουλειά λέγοντας «Like» όταν θέλουμε να δηλώσουμε στήριξη ή αποδοχή, «λολ» όταν θέλουμε να δείξουμε πως αντιληφθήκαμε το αστείο και «delete» ή «block» όταν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, θέλουμε να εξαφανίσουμε ανθρώπους ή υποχρεώσεις.

 

Είναι απολύτως φυσικό το γεγονός πως το Oxford Dictionary προσθέτει συχνά τέτοιες λέξεις στο υλικό του αλλά εντός ελληνικού διαδικτύου, ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε πληκτρολογώντας, συνεχίζει να εξελίσσεται παρουσιάζοντας πλήθος εναλλακτικών ιδιωμάτων.

 

Θυμάμαι πριν αρκετά χρόνια την αντίδραση ενός καλού μου φίλου, όταν ανέφερα στη συζήτηση «Ξέρεις, ο ΓΑΠ..». Αντέδρασε σαν να μην άκουσε καλά. «Ποιος;». Κι εγώ επανέλαβα χωρίς να συνειδητοποιώ το εμπόδιο στην επικοινωνία. «Ο ΓΑΠ». «Ποιος είναι ο ΓΑΠ;». Μέσα σε εκείνο το κλάσμα του δευτερολέπτου βεβαιώθηκα πως ο φίλος μου, παρότι ήταν στο facebook, δεν παρακολουθούσε τα «σοσιαλμιντιακά» δρώμενα, διότι διαφορετικά, θα είχε εντοπίσει σίγουρα τη λέξη «ΓΑΠ» και θα είχε καταλάβει πιθανότατα από τα συμφραζόμενα, πως η αναφορά ήταν στον Γιώργο Παπανδρέου.

 

Τα χρόνια πέρασαν, τα κοινωνικά δίκτυα μάζεψαν χρήστες με φλύαρους πολλαπλούς λογαριασμούς και η οικονομία χώρου και χρόνου που υπηρετούν τα κλικ πριν από ένα στάτους ή ένα τουήτ, οδήγησε σε νέες λεξιπλασίες.

 

Έτσι, «Ζαίοι» είναι οι Συριζαίοι, «λελ» είναι το lol με αρκετή δόση αστεϊσμού που ξεκινά από αναφορά στον Τσακαλώτο, και άλλα πολλά που ξεπερνούν τα αρκτικόλεξα IMHO (in my humble opinion = κατά την ταπεινή μου άποψη), FYI (for your information = προς ενημέρωσή σου) ή ακόμα και τις λέξεις «αρτάρω» (κάνω RT = retweet = αναδημοσιεύω στο twitter), «μιουτάρω» (κάνω mute = θέτω κάποιον σε σίγηση) ή τα χιουμοριστικά «ακκάο» (από το account = λογαριασμός) και «ανφόλο».

 

Η επικοινωνία μεταμορφώνεται και αναγεννάται μέσα σε κάθε νέο περιβάλλον κι όσο φρικιαστικά κι αν φαντάζουν κάποια δημιουργήματά της, θα έχει πάντα με το μέρος της την ανάγκη να χρησιμοποιούμε λέξεις για να κατασκευάσουμε τελικά μια πραγματικότητα και όχι για να την περιγράψουμε.

 

 

Εφημερίδα Μακεδονία 6/1/2019

 

 

 

Οι Ρόλοι Δραπέτες,

είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *