Ο εκφοβισμός άρχισε να μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια. Αναδύθηκε μέσα από τη συναισθηματική υπερτροφία που «πουλά» στα κοινωνικά δίκτυα και βρήκε πρόσφορο έδαφος στα σχολικά περιβάλλοντα όπου αρέσκονται να εξακοντίζουν, από άμβωνος, έπεα πτερόεντα, διάφοροι ηγήτορες του αυτό-like.
Τα ίδια περιστατικά στο συμβατικό περιβάλλον είτε δε θα έφταναν ποτέ στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων είτε θα μας άφηναν αδιάφορους.
Σήμερα οι ελευθερίες μας πολλαπλασιάζονται με τα τεχνολογικά μέσα, αύριο μπορεί να καταστεί δυνατό να πετάξουμε. Η δύναμή μας θα σχετίζεται με νέες φυσικές ελευθερίες και κάθε νέα αντοχή θα μας φέρνει αντιμέτωπους με την πλάνη πως είμαστε υπερήρωες. Δεν είμαστε.
Από τη γέννηση του το cyberbullying ορίστηκε και διαμηνύθηκε στραβά.
Ποτέ κανείς δε ρωτά στις έρευνες εάν ο ερωτώμενος άσκησε ο ίδιος εκφοβισμό. Ποτέ δε ρωτούνται οι γονείς για τις αποφάσεις τους στην αντιμετώπιση του φαινομένου συμπεριλαμβάνοντας τους εαυτούς τους σε πρωταγωνιστικούς ρόλους αδικαιολόγητης θρασύτητας. Ποτέ κανείς δεν εστιάζει στον θύτη παρά μόνο εγκλωβισμένα αναμοχλεύει τις τραγικές συνέπειες κάποιου περιστατικού στο θύμα (συνέπειες που φέρνουν πολλά κλικ στα ηλεκτρονικά μέσα).
Ο «ψηφιακός» εκφοβισμός ταυτίστηκε εσφαλμένα με τη διασύνδεση στα κοινωνικά δίκτυα (ύψιστη δυναμική για τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις κάθε χρήστη!) και εξαντλήθηκε στην παραβατική συμπεριφορά στα σχολεία. Ποτέ δεν επισημάνθηκε η ανάγκη διαχείρισης των νέων ελευθεριών και ποτέ δε ζητήθηκε ίχνος υπευθυνότητας – και όχι ευθύνης! – από τα δισεκατομμύρια των χρηστών που έπιασαν στα χέρια τους το τιμόνι των τεχνολογικών εργαλείων χωρίς να αντιλαμβάνονται πως και μέσα σε αυτές τις νέες λεωφόρους, μια απλή απροσεξία μπορεί να προκαλέσει τραγικό ατύχημα και σίγουρα δεν αποτελεί ψυχαγωγική διέξοδο η πρόθεση αναστάτωσης.
Αρπάξαμε όλοι τα νέα όπλα διαβίωσης και τα χρησιμοποιούμε σαν όπλα επιβίωσης.
Ο εκφοβισμός – και το cyberbullying που μάθαμε και αναμασάμε – δεν έχει σχέση μόνο με τα παιδιά. Δεν έχει σχέση με τον εθισμό στο διαδίκτυο. Δεν έχει καν σχέση αποκλειστικά με το διαδίκτυο. Ο εκφοβισμός έχει σχέση με την αρρωστημένη ανάγκη να χειροκροτούμε τη θρασύτητα και με τον χυδαίο εκβιασμό δειλών που δεν κατόρθωσαν ποτέ να επιτύχουν κάτι αξιέπαινο στην ζωή τους.
Εφημερίδα Μακεδονία 18/11/2018