Όχι, το παιδί σας δεν είναι χάκερ

Posted by

Δεν υπάρχει, ανά την επικράτεια, γονιός, θείος, θεία, γιαγιά ή παππούς που δε θα δηλώσει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα πως το πεντάχρονο ή δεκάχρονο καμάρι του δεν είναι εντυπωσιακά καταρτισμένο στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Συνήθως η φαντασμένη αυτή βεβαιότητα ξεκινά μάλιστα σε μικρότερες ηλικίες. Μπορεί το τρίχρονο να βάλει τα κινούμενα σχέδια στο dvd player; Βρε το άτιμο! Μπορεί το πεντάχρονο να παίξει παιγνίδι στο κινητό της μαμάς; Καταπληκτικό! Μπορεί το οκτάχρονο να στείλει βίντεο στο viber; Ε, τουλάχιστον χάκερ!

Κι έτσι μεγαλώνουν τα παιδιά με την πεποίθηση πως η τόσο άμεση προσαρμογή στη χρήση της ηλεκτρονικής τους καθημερινότητας, είναι μία σπουδαία εξέλιξη που καταγράφεται στο DNA και σίγουρα τους δίνει μία τεράστια ώθηση ενασχόλησης με τον χώρο της τεχνολογίας στο μέλλον.

Δυστυχώς, η πικρή αλήθεια είναι πως η προσαρμογή όλων μας στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (διότι συνήθως εκεί περιορίζεται η εξαιρετικότητα της προσαρμογής) όχι μόνο δεν αποτελεί ψηφιακή δεξιότητα αλλά δημιουργεί μία επικίνδυνη αναστολή στην σύγχρονη πνευματική εξέλιξη.

Συναντώ μαθητές Γ’ Γυμνασίου που δε γνωρίζουν πώς να αποθηκεύσουν ένα αρχείο όταν το λαμβάνουν στο skype ή δεν ξέρουν πού αποθηκεύεται αυτό το αρχείο όταν κάνουν λήψη, αγνοούν παντελώς τις διαφοροποιήσεις στις αποθηκεύσεις ανάλογα με τον τύπο αρχείου και ακόμα συχνότερα δεν αναγνωρίζουν καν το είδος αρχείου που λαμβάνουν.

Εννοείται πως αυτή η δυσπραγία εντοπίζεται και στους ενήλικες οι οποίοι θεωρούν πως η σταθερή ή καλπάζουσα σχέση τους με τα σόσιαλ, τους κατατάσσει σε ένα επίπεδο λίγο πριν τους χάκερς.
Για να σοβαρευτούμε λοιπόν, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως ψηφιακές δεξιότητες διαθέτουμε ή αποκτούμε μόνο όταν μπορούμε σε έναν υπερθετικά ικανοποιητικό βαθμό να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις μεγάλου εύρους της καθημερινότητας, με τη χρήση ηλεκτρονικών επιλογών.

Καθημερινότητα λοιπόν (και όχι μόνο επικοινωνία ή ψυχαγωγία) και εκμετάλλευση ηλεκτρονικών δυνατοτήτων (και όχι χρήση περιορισμένων ηλεκτρονικών εργαλείων) είναι το πρώτο βήμα στην απόκτηση αυτοπεποίθησης πως ναι, μπορούμε να χειριστούμε την ζωή μας με τη χρήση της τεχνολογίας και όχι να χειριστούμε την τεχνολογία μέσα σε ένα περιορισμένο μέρος της ζωής μας.

 

Εφημερίδα Μακεδονία 21/10/2018

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *