3 αλήθειες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στα social media

Posted by

Όταν έφτασε η ώρα να αποφασίσω ποιες ενότητες θα κρατήσω στο βιβλίο και ποιες θα αφαιρέσω, αντιμετώπισα ένα μεγάλο δίλημμα.

Το βιβλίο δεν έπρεπε να είναι μεγάλο, έπρεπε όμως να έχει θέματα διαβαθμισμένου προβληματισμού και να είναι μία καλή αρχή για όσα θέλω να ακολουθήσουν.

Άλλωστε, η κατανόηση ενός περιεχομένου και ειδικά βιβλιογραφικού, δεν είναι μία σύντομη διαδικασία. Χρειάζεται χρόνος να χωνέψουμε αυτά που διαβάζουμε αλλά και να αντιμετωπίσουμε όσα νομίζουμε πως καταλαβαίνουμε.

Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να αγαπά κανείς τα βιβλία. Σε «εκδικούνται» με έναν τρόπο μαγικό όταν ενώ πιστεύεις πως έχεις καταλάβει μία θεματική, σε άλλο χρόνο πετάγεται στο μυαλό σου μια αντίδραση ενσυναίσθησης και σκέφτεσαι: χμ.. για δες.. ναι, αυτό δεν το είχα σκεφτεί, λες να είναι έτσι;

Πρόκειται για μία τεράστια νίκη επί της άμεσης αντίδρασης σε ένα facebook status όπου σπεύδουμε να κινηθούμε με ένα Like/Reaction ή σχόλιο. Σπάνια έως ποτέ, δεν αφήνουμε να περάσει χρόνος και ύστερα να συμμετάσχουμε σε μία διαδραστικότητα. Διαβάζουμε την δημοσίευση που εμφανίστηκε μπροστά μας, αποφασίζουμε άμεσα να αντιδράσουμε ή να προσπεράσουμε και προχωράμε.

Πού να τρέχεις άλλωστε να ξανα-βρεις ένα στάτους που διάβασες; Αν εμφανιστεί ξανά μόνο του στο feed σου σε δεύτερο χρόνο, καλώς, ειδάλλως υπάρχουν τόσα άλλα να σου αποσπάσουν την προσοχή.
Στο βιβλίο όμως που κακώς θεωρούμε ως κόσμο του μονολόγου, το ίδιο το βιβλίο «αποκρίνεται» βάζοντας μικρές ιδέες στο μυαλό οι οποίες μπορούν να σκάσουν σαν φύτρες σκέψης σε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον.

Κι ακόμα κι αν η λογική που θεωρούμε πως έχουμε, δεχτεί ή απορρίψει αυτό που διαβάζουμε, εκείνες οι μικρές φύτρες θα φροντίζουν να θροΐζουν μέσα στο μυαλό μας με οποιοδήποτε τυχαίο ερέθισμα.
Μερικές από τις ιδέες που θέλησα να «θροΐσω» εγώ, είναι αλήθειες που όσο επώδυνες κι αν είναι, οφείλουν να αποκαλυφθούν ώστε να αναγκαστούμε όλοι να τις αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή, χωρίς να σπρώχνουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι ενός μοναδικού Σωτήρα ή μίας Σωτήριας Ρύθμισης.

Άλλωστε αυτός που θα προσπαθήσει να σε πείσει πως μπορεί να σε σώσει στο διαδίκτυο από οτιδήποτε, σου καταφέρει ένα τεράστιο πλήγμα διότι σου αφαιρεί την δυνατότητα να αντιληφθείς πως εσύ έχεις τον έλεγχο.

Υπάρχουν πολλές δυσκολοχώνευτες αλήθειες για το σύγχρονο διαδίκτυο αλλά επέλεξα να ξεκινήσω με τις τρεις πιο σημαντικές – κατά την γνώμη μου.

1. Η λύση για την ασφάλεια την δική σας ή των παιδιών σας, δεν έρχεται με τον περιορισμό και την απαγόρευση.
Έρχεται με την ενημέρωση, την επίγνωση των δυνατοτήτων ΚΑΙ των περιορισμών, τις Ρυθμίσεις ΚΑΙ τις υποχρεώσεις.
Και πάνω από όλα, είμαστε όλοι αντανακλάσεις συμπεριφορών. Μεταδίδουμε τις συμπεριφορές που θα δεχτούμε στο μέλλον. Είμαστε όλοι μικροί influencers. Επηρεάζουμε, σκέψεις, ζωές, ανθρώπους και μέσα από τους αλγόριθμους εμφάνισης δημοσιεύσεων, επηρεάζουμε την επιλογή όσων μας εμφανίζονται προς ανάγνωση/κατανάλωση.
Εμείς φτιάχνουμε το διαδίκτυο.

2. Ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν είναι τόσο εύκολο να συμβεί.
Ο εθισμός προκύπτει μέσα από την κατακλυσμιαία χρήση διακριτών δυνατοτήτων του διαδικτύου. Όταν ανακαλύψεις πόσα πολλά πράγματα είναι το σύγχρονο διαδίκτυο δε θα κινδυνεύεις από εθισμό. Θα «κινδυνεύεις» από ανακάλυψη ζωής.
Αναρωτήσου πόσα πράγματα χρησιμοποίησες εχθές στο διαδίκτυο; Σε ποιους χώρους έμεινες. Αν η απάντηση είναι κάτω από ..πέντε, είσαι στριμωγμένος σε ένα υπόγειο ενός τεράστιου ουρανοξύστη. Δε νιώθεις πως σε περιμένουν πολλά περισσότερα εκεί «έξω»;

3. Το όνομα ενός ιστοχώρου ή και προφίλ, καθώς και η εμφάνιση του είναι καίρια στοιχεία αξιοπιστίας.
Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι αν πιστεύεις ανόητες ειδήσεις ή κατασκευασμένα γεγονότα. Το πρόβλημα είναι όταν αποφασίζεις να διαμοιράσεις την πλάνη. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι αυτών που αναδημοσιεύουμε. Και με αυτό τον τρόπο συστηνόμαστε σε νέους φίλους και πιστοποιούμε την ταυτότητα του χαρακτήρα μας σε όσους μας γνωρίζουν ήδη.
Είσαι υπεύθυνος για οτιδήποτε επιλέγεις να δημοσιεύσεις διότι εσύ είσαι που βάζεις τα λιθαράκια στο διαδίκτυο. Τα αποτελέσματα σε μια μηχανή αναζήτησης δεν τα δημιουργούν μηχανές. Τα δημιουργούν άνθρωποι – που άλλοτε σχεδιάζουν και άλλοτε πληκτρολογούν τις σκέψεις και τις γνώσεις τους. Κι είναι στο δικό σου χέρι ποια από αυτά θα χειροκροτήσεις και ποια θα πρέπει να θάψεις με αγνόηση.
Εσύ φτιάχνεις το διαδίκτυο που ..συναντάς.

2 comments

  1. Ειδικα το 3 ειναι υπευθυνο για το μεγαλο χαλι των Ελληνικων social media. Klickbait ανοησιες παραγονται απο επιτηδιους ή ανοητους και αναπαραγονται απο ανυποψιαστους, αφελεις και καλοπροαιρετους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *