Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες που έγινα μάρτυς [και σχολιαστής ακολούθως] ενός σαρωτικού διαμοιρασμού hoax [=ψεύτικης/κατασκευασμένης είδησης] αναφορικά με έναν ιό.
Αφού έκανα το λάθος να σχολιάσω σε έναν από τους 4900 fb friends μου πως η είδηση δεν υφίσταται, δίνοντας μάλιστα και σύνδεσμο [τρομάρα μου] ώστε να ενισχύσω την εγκυρότητα του λόγου μου, δέχτηκα κατακεραυνωτική απάντηση και φυσικά δεν συνέχισα τον διάλογο.
Δημοσίευσα όμως ένα fb status ώστε να διαφανεί πως δεν είμαι εγώ η περίεργη που επεμβαίνω.
Σήμερα το πρωί στο twitter, είδα από RT [=Retweet= αναδημοσίευση μηνύματος] ένα μήνυμα της ελληνικής αστυνομίας για έναν συγκεκριμένο ιό.
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, όχι μόνο η αστυνομία αλλά και πολλοί άλλοι φορείς βρίσκονται επίσημα στα social media ικανοποιώντας, αν όχι τίποτε άλλο, τουλάχιστον την ανάγκη ηλεκτρονικής ενημέρωσης των πολιτών.
Επισκέφθηκα τον σύνδεσμο στο tweet της αστυνομίας και ενημερώθηκα και εγώ η ίδια για τον ιό.
Το site της αστυνομίας βρίσκεται εδώ και η ανακοίνωση για τον ιό, εδώ.
Αντί να θέτουμε λοιπόν τον εαυτό μας σε κίνδυνο επισκεπτόμενοι χώρους αμφίβολης αξιοπιστίας [οι οποίοι ζητούν απλά επισκέψεις ώστε να κερδίσουν χρήματα από διαφημίσεις ή πιθανότατα μας μεταφέρουν οι ίδιοι κάποιον ιό] κι αντί να τρομοκρατούμε τους εαυτούς μας και τους φίλους μας με αμφίβολης σημαντικότητας κινδυνολογικές επισημάνσεις, είναι προτιμότερο να ακολουθούμε ή να συνδεθούμε με επίσημους λογαριασμούς και να εμπιστευόμαστε σελίδες και ανθρώπους που δεν μας ενημερώνουν απλά αλλά παρέχουν και αποδείξεις για όσα υποστηρίζουν.
Τα “ransomware” είναι σε έξαρση. Backup. Έχουν πληρωθεί εκατομμύρια από τα θύματα, για κινητές συσκευές και PC.
http://www.microsoft.com/security/portal/mmpc/shared/ransomware.aspx
Backup people!
Δεν είδα ιδέα. Ευχαριστώ!